Maija Sariola - Ilmaisuvoimainen laulutaiteilija
Maija Sariola on upea ja ilmaisuvoimainen muusikko, joka tunnetaan mm. suositun Club for Five -lauluyhtyeen sopraanona. Haastattelussa käymme läpi psyykkisen valmennuksen merkitystä muusikolle. Tiesitkö, että Maija on kouluttautunut myös psyykkiseksi valmentajaksi? Oli kunnia saada Maija ensimmäiseksi taiteilijavieraaksi blogiin!
Mitä kuuluu?
Kiitos, hyvää kuuluu! Alkuvuosi on mennyt Club for Fiven kanssa studiossa uuden levyn tekoprosessissa, ja pian alkaa kevään keikkajakso.
Kerro vähän taustastasi laulajana
Olen lähtöisin Viitasaarelta, ja aloitin musiikkiopinnot pianonsoitolla musiikkiopistossa. Yläasteella pääaineeksi vaihtui laulu ihanan ja kannustavan laulunopettajan johdolla. Pienellä paikkakunnalla pääsi vähän joka juttuun mukaan ja keikkailemaan jo varhaisessa vaiheessa. Hakeuduin lukio-opintoihin Helsinkiin, Sibelius-lukioon, ja laulutunnit jatkuivat Pop-jazz konservatoriossa. Lukiossa oli tosi kannustava ilmapiiri ja moni koulukaveri onkin päätynyt muusikoksi. En tosin vielä silloin itse ajatellut, että minusta voisi tulla laulaja.
Lukioaikana oli paljon erilaisia esiintymisiä kuorojen ja bändien kanssa, mutta kiinnitys vuodeksi Helsingin Kaupungiteatteriin Sound of Music-musikaaliin oli ensimmäinen kosketus laulajan ammattiin. Teatteritöiden ja keikkailun värittämän välivuoden jälkeen aloitin opinnot Sibelius-Akatemiaan musiikkikasvatuksen osastolla eli MuKa:lla. Minulla oli silloin oma bändi ja teimme 2005 ensimmäisen albumimme. Samaan aikaan sain kiinnityksen Club for Fiveen, jossa olen laulanut jo 18 vuotta.
Olet myös psyykkinen valmentaja! Miten psyykkinen valmennus ja valmentautuminen on ollut läsnä urallasi?
Kiinnostus aiheeseen on syttynyt varmasti jo lapsuudessa. Olen urheilullisesta perheestä ja itsekin harrastanut monipuolisesti urheilua. Mieleeni on jäänyt voimakas lapsuudenkokemus yleisurheilukilpailusta, jossa olin 4 x 800m viestijuoksun ankkurina. Minua jännitti aivan törkeästi, olin hädissäni ja oksetti. Sillä hetkellä kun sain viestikapulan käteeni, jotain tapahtui ja lähdin kuin tykin suusta. Juoksin varmaan elämäni parhaan juoksun! Siitä on jäänyt uteliaisuus sitä kohtaan, että miten tietyt asiat voivat vaikuttaa suorituskykyyn.
MuKa:lla oli aina tosi ihana ja salliva ilmapiiri! Varmasti osittain musiikkikasvatuksen ideologiastakin johtuen. Opintoihn kuuluu se, että kaikki tekevät kaikkea ja niitäkin asioita, joita ei oikein osaa tai ole edes koskaan tehnyt. Se on ollut itselle hyvää oppia!
Minua kiinnostaa esiintyminen ja suorituskyky. Miksi joinain päivinä on voittamaton olo ja toisina päivinä olo voi tuntua tosi heikolta? Ammatissani joutuu esiintymään monenlaisissa olosuhteissa ja olotiloissa, esimerkiksi jos on sairaana tai elämässä on rankka vaihe. Lisäksi ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus on myös aina läsnä ja se on todella kiinnostavaa!
Risteäviä lankoja on siis ollut paljon! Kun tuli mahdollisuus hakea EduFocus psyykkinen valmentaja koulutukseen, oli helppo laittaa hakemus matkaan.
Miten taiteilija voi hyötyä psyykkisestä valmennuksesta?
Mitenköhän tämän tiivistäisi… Kun tuntuu että niin monella tavalla! Identiteettikysymysten pohtiminen olisi todella tärkeää. Ajattelen, että yksi muusikon ammatin erityispiirre liittyy siihen että moni on tehnyt tätä ihan lapsesta saakka. Identiteetti on pitkälti rakentunut musiikin kautta. Muusikkous on iso osa minäkuvaa ja sen kautta määritellään kovin paljon omaa itseä ja omaa arvoa. Se on monelle iso haaste siinä vaiheessa, kun tulee jotain vaikeuksia - ne alhot on niin paljon syvempiä ja menevät kovin syvälle ihan siihen persoonaan verrattuna johonkin ei niin henkilökohtaiseen työhön.
Haluan nostaa esiin myös henkisen joustavuuden harjoittelun, sillä tilanteet vaihtelevat niin paljon! Harva elää syntymästä kuolemaan onnellisena joka päivä, levänneenä ja hyvin ravittuna. Miten pystyt selvitytymään työtehtävistä psyykkisesti ja fyysisesti erilaisissa tilanteissa? Et voi kuitenkaan sanoa yleisölle esim., että "pahoittelut, tänään olen vähän sairaana enkä ole ihan niin hyvä kuin normaalisti, ettekä saa rahoille täyttä vastinetta".
Toivon, että psyykkisen valmennuksen kautta ihmiset pystyisivät keskittymään enemmän itselleen tärkeisiin asioihin ja nauttimaan siitä. Jotta arjen asiat ja valinnat tukisivat tekemistä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja ihminen pystyisi sitä kautta saavuttamaan oman potentiaalinsa ja tavoitteensa sekä uskalluksen olla oma itsensä. Sehän on kaiken tekemisen juju, että pystyisi nauttimaan tekemisestä!
Missä iässä tai opintojen/uran vaiheessa psyykkisiä taitoja kannattaisi alkaa harjoitella?
Mielestäni ihan alusta asti! Psyykkistä valmennusta olisi myös hyvä tuoda opettajiksi opiskelevien arkeen, jotta sitä kautta se menisi musiikkiopistoissa ihan alkulähteille ja olisi koko ajan osana lasten arkea. Se, millaisena itsensä kokee, muodostuu pitkälle jo lapsuudessa. Mutta ehdottomasti viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa näyttää siltä että musiikista on tulossa ammatti.
Ammattiopintovaiheessa olisi hyvä olla jo jotain psyykkisen valmentautumisen työkaluja hallussa, tai tiedossa edes se, kenen puoleen kääntyä kun tulee haasteita. Lisäksi asioiden normalistointi olisi tärkeää: elämässä tulee kaikenlaista eteen!
Millaisista taidoista koet hyötyneesi eniten taiteilijana tai opettajana?
Koen, että ajatusmaailmani on muuttunut joustavammaksi. Olen oppinut tuntemaan itseni paremmin ja olemaan siitä myös ylpeä - on helpompi seistä omien mielipiteiden takana. Osaan myös katsoa asioita neutraaliimmin, tavallaan etäämmältä.
Käytän esiintymisiin valmistautumiseen tiettyjä harjoituksia. Ja tietysti esiintymistilanteeseen liittyen esim. Mielikuvaharjoituksia tarvittaessa. Tilanteesta riippuen! Tässäkin itsetuntemus on tärkeää, jotta tietää että mitä milloinkin tarvitsee ja mitkä jutut itselle toimii.
Haluatko lähettää terveisiä tai viesti lukijoille?
Pyrin aktiivisesti välittämään laulamisessa läsnäoloa ja keskittymään siihen, että pystyn olemaan maksimaalisesti oma itseni. Se on ainoa tapa miten voi olla itsenään paras, sillä on vain yksi minä. Jostain toisesta voin yrittää olla vain haalea varjo. Kannustankin kaikki olemaan rohkeasti oma itsensä!
Kiitos paljon haastattelusta! Aurinkoista kevättä ja iloa konsertteihin!
Seuraa Maijaa Instagramissa: @maijasariola @clubforfive