"Mieli tarvitsee valmennusta siinä missä kehokin"

05.11.2024

Päivi Ahola Nyrkkeilyliitosta haastatteli minua psyykkisen valmennuksen teemasta FINBOX-julkaisuun (3/2024). Tässä haastattelussa pieniä kurkistuksia myös omaan matkaani urheilun ja taiteen maailmassa. Klikkaa blogissa olevasta linkistä suoraan artikkeliin!

https://bin.yhdistysavain.fi/1560518/Pz24C7ql80qO7yXjPTMG0aULVl/Finbox%202024%203.pdf


Näin se alkaa:

Monen menestyvän huippu-urheilijan takana on tiimi, jonka jäsenillä on oma merkittävä roolinsa: laji- ja fysiikkavalmentajat, manageri, ravintovalmentaja sekä psyykkinen valmentaja.

Huipulle päästäkseen olisi urheilijan ja valmentajan hyvä pohtia taustatiimin rakentamista jo siinä vaiheessa, kun urheilija on asettanut itselleen selkeän uratavoitteen. Psyykinen valmennus kannattaa ottaa avuksi heti alusta lähtien. Vaikka jokainen tietää huipulle pääsemisen edellyttävän vahvaa taustatukea, miksi yhä edelleen psyykkisen valmennuksen apu koetaan jopa tabuna?

"Uskon, että syynä epäluuloon on vain tietämättömyys siitä, mitä psyykinen valmennus oikeastaan tarkoittaa", vastaa kysymykseen Anni Jääskeläinen.

"Ihmisillä tuntuu olevan mielikuva, että kun puhutaan psyykkisestä valmennuksesta, puhutaan mielenterveyden pulmista. Psyykkinen valmennus on kuitenkin taitoharjoittelua ja hyvinvoinnin tukemista, ei terveydenhuoltoa. Mikäli on tarvetta psyykkeen hoitoon, tulee hakeutua
terveydenhuollon ammattilaisen puoleen", hän muistuttaa.